Αθλητικές Επαφές με τον Γεώργιο Παπαδιώτη

Άρθρα
Typography

Μετά από μια πληθώρα επαφών με τους πρωταθλητές της Εθνικής μας, σειρά έχει ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής και Master 7ο Dan κ. Παπαδιώτης Γεώργιος (Α.Σ.Πρωτέας Ιωαννίνων), ο ένας εκ των δύο ομοσπονδιακών που συμμετείχαν στο περασμένο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανδρών/Γυναναικών.

 

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα tkd-itf.gr ο κ. Παπαδιώτης δηλώνει:

Είστε ένας προπονητής που συμμετείχατε σε πολλά ευρωπαϊκά και παγκόσμια πρωταθλήματα. Πρώτη φορά η εθνική μας αποστολή κατάφερε σε παγκόσμιο επίπεδο Ανδρών-Γυναικών να κατακτήσει τόσα πολλά μετάλλια. Σε τι νομίζετε ότι οφείλεται η επιτυχία αυτής της αποστολής;

Η επιτυχία της αποστολής οφείλεται σε πολλούς παράγοντες που όταν λειτουργήσουν συνεργατικά το αποτέλεσμα είναι πάντα καλό. Ξεκινάμε από την οργάνωση της προετοιμασίας από την Ομοσπονδία, τους αρχηγούς αποστολής και ομάδας οι οποίοι φροντίζουν να ρυθμίζουν τα πάντα πίσω από τους αθλητές και τους προπονητές ώστε οι τελευταίοι να κάνουν αναπόσπαστα τη δουλειά τους. Δεύτερο σημαντικό ήταν η προσωπικότητα και η εμπειρία των προπονητών όσο και των αρχηγών ομάδας και αποστολής. Στάθηκαν πολύ παραπάνω από τις απαιτήσεις αυτής της αποστολής. Καθοριστικό ρόλο κατά την διάρκεια της προετοιμασίας έπαιξε το γεγονός ότι οι προπονητές με την επιστημονική κατάρτιση και την εμπειρία τους, κερδίσανε την εμπιστοσύνη των αθλητών τόσο στο επίπεδο της προπόνησης όσο και από τις στοχευμένες οδηγίες που δόθηκαν πριν και κατά την διάρκεια των αγώνων. Έτσι κάτω από αυτές τις συνθήκες οι αθλητές απέκτησαν ακόμη περισσότερη εμπιστοσύνη και αυτοπεποίθηση για τις δυνατότητές τους.

Ακόμη μεγαλύτερη έκπληξη ήταν τα 2 ασημένια και 3 χάλκινα μετάλλια σε κατηγορίεςTul, κάτι που δεν έχει γίνει ξανά. Τι το διαφορετικό αντιληφθήκατε σε αυτούς τους αθλητές;

Για μένα ως προπονητή δεν με εξέπληξε το γεγονός των επιτυχιών. Κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ήδη είχα πάρει τα πρώτα θετικά μηνύματα για το πώς θα αποδίδαμε στους αγώνες. Ακολουθήσαμε ένα διαφορετικό τρόπο προσέγγισης στην εκτέλεση των τεχνικών. Πρώτα προσπάθησα ως προπονητής να κερδίσω την εμπιστοσύνη των αθλητών, αυτό το κατάφερα ως ένα βαθμό και μετά αποφασίσαμε να εκτελέσουμε τις τεχνικές όπως πρέπει για να διακριθούμε και όχι απλώς για να είμαστε καλοί. Έτσι αλλάξαμε αρκετά πράγματα τόσο στην εκτέλεση των κινήσεων αλλά και στην νοοτροπία της εκτέλεσης των τεχνικών. Με την εμπειρία μου σε αυτού του είδους τις διοργανώσεις καταφέραμε να είμαστε σχεδόν όλη η ομάδα στα μετάλλια. Θεωρώ ατυχία το γεγονός ότι δύο άξιοι αθλητές που τυχαίνει να είναι και αθλητές του συλλόγου μου βρέθηκαν από νωρίς εκτός μεταλλίων, καθώς κληρώθηκαν να αντιμετωπίσουν Κορεάτες αθλητές που θεωρούνται και οι καλύτεροι στο άθλημά μας. Αλλά πιστέψτε με οι συγκεκριμένοι Έλληνες αθλητές ήταν και οι μόνοι που θα μπορούσαν να τους κερδίσουν. Όμως όπως όλοι γνωρίζουμε οι Κορεάτες πολύ δύσκολα χάνουν και μάλιστα από τον πρώτο αγώνα.

Πως ήταν η συνεργασία σας με τους αθλητές; Διαπιστώσατε μήπως κάποια σημεία που επιδέχονται βελτίωση;

Όταν έχεις κερδίσει ως προπονητής την εμπιστοσύνη των αθλητών για τις γνώσεις σου, την εμπειρία σου και την επιστημονική σου κατάρτιση, τότε η συνεργασία σε συνδυασμό με το πάθος των αθλητών για διάκριση είναι η καλύτερη συνταγή. Τότε είναι που οι αθλητές δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό για διάκριση. Όσο για τα σημεία βελτίωσης των αθλητών, είμαι από τους ανθρώπους που δεν θέτουν όρια στο κομμάτι της τεχνικής και της προπονητικής προσέγγισης των αθλητών. Θέτω στόχους τους οποίους πρέπει να πετύχουμε. Η βελτίωση των αθλητών δεν έχει όρια. Κάθε φορά θα είμαστε ένα σκαλοπάτι καλύτεροι. Ως προπονητής παρακολουθώ και επιμορφώνομαι όσο μπορώ για την εξέλιξη της προπονητικής επιστήμης με στόχο πάντα να δίνω λύσεις στην απόδοση των πρωταθλητών μας.

Σε τι επίπεδο πιστεύετε ότι θα είναι η ελληνική αντιπροσωπία στο επόμενο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα που θα διεξαχθεί στην Θεσσαλονίκη την άνοιξη του 2016;

Σε πανευρωπαϊκό επίπεδο είμαστε από τις καλύτερες χώρες στο άθλημά μας. Αυτό που θα έπαιζε σημαντικό ρόλο στο πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2016, που θα φιλοξενήσει η πόλη της Θεσσαλονίκης, είναι η σύνθεση της Εθνικής μας ομάδας. Το ποιοι αθλητές θα στελεχώσουν την Εθνική Ομάδα είναι το πιο βασικό. Η επιλογή των προπονητών και ο χρόνος προετοιμασίας της Ομάδας μας, ο οποίος θα πρέπει να είναι πλήρης τόσο σε χρονική διάρκεια όσο και από θέμα ουσιαστικής προπονητικής μεθοδολογίας είναι εξίσου σημαντικές παράμετροι. Η κατάκτηση μεταλλίων στην χώρα μας θα εξαρτηθεί και από δύο ακόμη σημαντικούς παράγοντες, την προσωπικότητα του αθλητή και το κύρος του προπονητή που θα έχει δίπλα του.

Φτάνοντας προς το τέλος αυτής της συνέντευξης, ο κ. Παπαδιώτης άδραξε την ευκαιρία να αναφερθεί και σε κάποιες προσωπικές ιδέες που θα μπορούσαν να βελτιώσουν τη στελέχωση της Εθνικής μας τα επόμενα χρόνια.

. . .Θα πρέπει να αφήσουμε πίσω μας στερεότυπα και συνήθειες προηγούμενων ετών και να πλαισιώσουμε το εθνικό μας συγκρότημα με ανθρώπους επιστημονικά καταρτισμένους, με προσωπικότητα αλλά και εμπειρία πάνω στο άθλημα. Πρέπει ο αθλητής να δώσει τον καλύτερό του εαυτό πάνω στον αγώνα κι αυτό το έχεις όταν έχεις κερδίσει την εμπιστοσύνη του για αυτό που είσαι. Αυτή ήταν η μεγάλη επιτυχία των δυο προπονητών της Εθνικής μας ομάδας στο τελευταίο παγκόσμιο πρωτάθλημα. Κερδίσανε την εμπιστοσύνη των αθλητών και αυτοί «τα έδωσαν όλα». . .

 

Σας ευχαριστώ